Zračnica za skiro

Katera zračnica za skiro je za vaše vozilo ustrezna?

Zračnica za skiro ni za vsak e skiro enaka. Različni modeli imajo lahko različne zračnice za napihljive pnevmatike, zato morate kupiti točno tako, kot jo ima vaš model električnega skiroja. Moderna zračnica za skiro ima lahko tudi polnilo, to je novost na trgu, pomeni pa, da se zračnica, če nastane luknjica v njej, sama zalepi. To pa zato, ker je v njej posebno lepilo, ki mu pravijo tudi mleko, ki luknjico tako zalepi od znotraj, tako da je zračnica dlje časa uporabna. Pri nekaterih skirojih je zračnica za skiro lahko le na zadnjem kolesu, medtem ko imajo nekateri modeli na obeh kolesih zračnice, zato se velikokrat kupujejo v paru, da zamenjate obe hkrati, kar je najbolj varno in smiselno. Nekateri modeli skirojev pa imajo različna ventila na enem in drugem kolesu.

  • Različne zračnice različne cene
    Zračnice se med seboj razlikujejo po ceni zaradi proizvajalca, velikosti in namembnosti zračnice.
  • Zračnice z ravnim ventilom
    Zračnice imajo lahko raven ventil namenjen določenim modelom e skirojev. Je manj dostopen.
  • Zračnice s krivim ventilom
    Kriv ventil je bolj dostopen za polnjenje in namenjen določenim modelom e skirojev ter tlačilk.
Zračnica za skiro: kako jo pravilno izbrati?
Različni skiroji različne zračnice

Vsaka zračnica za skiro je za svoj model e skiroja drugačna oziroma morate res dobro preveriti, na katerega katera sodi. Običajno so 8,5 inčne (palčne) in so zelo majhne.

Kaj morate najprej preveriti pri zračnici?

Torej morate najprej preveriti znamko in model vašega e skiroja ter na embalaži ali v opisu najti ta model, da sodi na kolo e skiroja.

Druga zadeva, pri kateri morate biti zelo previdni pri izbiri zračnice za e skiro je ta, da ima vsaka zračnica vgrajen tudi ventil za napihnit zračnico, ki vanjo spusti zrak, iz nje pa ne more uhajati zaradi varovala. Razen, če je ventil pokvarjen ali poškodovan. Vsaka zračnica za skiro ima lahko raven ventil ali kriv ventil.

Zračnice nimajo samo različnih proizvajalcev ampak se razlikujejo tudi po ceni. Nekatere zračnice za druge znamke in modele skirojev lahko uporabite tudi na svoje e skiroju, če se dimenzije in ventil ujamejo, če se cena bistveno razlikuje od originalnih zračnic. Je pa cena tudi odvisna od dimenzije zračnice. 

Če boste zračnico sami menjali, jo menjajte obvezno z orodjem za ta namen ali to delo raje prepustite servisu, ker boste zračnico in kolo poškodovali.

električni skiro
Modeli zračnic
Izberite pravi model zračnice za vaš skiro
renroll-1542431160
Zračnice ravni ventil 8˝
Zračnica za skiro s polnilom in ravnim ventilom je na primer zračnica za skiroje Xiaomi Mi M365 in PRO. Ta dva skiroja imata to zračnico na obeh kolesih dimenzije 8 inčna 1/2 x 2.

Polnilo pa pomeni, da je v zračnici mleko, posebna vrsta lepila, ki lahko zračnico od znotraj zaleti, če pride do majhnih luknjic in tako traja precej dlje časa, kar je super novica, saj jo je težko zamenjati.
two-scooters-home@2x
Zračnice krivi ventil 8˝
Zračnica za e skiro Xplorer Ambasador je dimenzije 8" (200 x 50) in ima kriv ventil.

Zračnica za skiro s krivim ventilom je na primer zračnica, ki je malo napihnjena za električne skiroje 200 x 50 znamke Inmotion L8 in Razor E100, Razor E150 ter Razor E200. Ta zračnica ima notranji premer 9 cm, zunanjega pa 15,5 cm.

Zračnice s krivim ventilom se med seboj razlikujejo po proizvajalcih in cenah.
renroll-1542431160
Zračnice 10˝
Enako, kot 8 inčne zračnice, se dobijo tudi 10 inčne zračnice za električni skiro Xiaomi Essential, S1, M365, PRO in PRO 2 dimenzije, 10" (10 x 2.125).

Tovrstne zračnice so namenjen predelavi originalnih e skirojev na večje pnevmatike. Imajo raven ventil in se lahko uporabijo za obe kolesi na skiroju. Nekatere imajo lahko tudi kriv ventil.
dekle na skiroju

Kaj je dobro vedeti?

Zračnica za skiro, ki je 12″ s krivim ventilom je neobičajna zračnica za skiro in je dejansko malo večja zračnica za otroško kolo in skiro z avto ventilom. Njene dimenzije so 12 1/2×1, 75 -2.1/4 ,47/62-203 A/V.

Vsekakor se morate dobro pozanimati, ali bi taka zračnica res ustrezala vašemu skiroju. V takem primeru je še  najbolje klicati servis.

Zračnica za električni skiro znamke Blaupunkt ESC 910 ima lahko zračnico dimenzije 10″ (10 x 2.125). Ta zračnica ima za razliko od prednje zračnice kriv ventil in se uporablja izključno za zadnje kolo tega e skiroja.

Ko boste kupovali zračnici za Blaupunkt ESC 910 ne pozabite, da morate naročiti dve različni zračnici zaradi različnih ventilov.

Prednja zračnica za skiro Blaupunkt ESC 910 ima tudi kriv ventil. Njena dimenzija je 10″ (10 x 2.125).

Ta zračnica se vgradi v samo v prednje kolo, ki je tudi hkrati platišče motorja skiroja. Za zadnje kolo morate kupiti drugo zračnico z ravnim ventilom.

Zračnica za skiro, ki je 12″ s krivim ventilom je neobičajna zračnica za skiro in je dejansko malo večja zračnica za otroško kolo in skiro z avto ventilom. Vsekakor se morate dobro pozanimati, ali bi taka zračnica res ustrezala vašemu skiroju. V takem primeru je še najbolje klicati servis.

Najprej morate previdno s kolesa oz. platišča pravilno potegniti dol gumo s primernim orodjem. Odstranite staro zračnico. Nato novo zračnico malo napihnete in jo vstavite gumo ter s pomočjo pravega orodja previdno, postopoma nataknete na platišče. Ne lotevajte pa se tega z raznimi izvijači in podobnimi pripomočki, ki lahko gumo in zračnico poškodujejo.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko zračnico za skiro zamenjam sam?

Lahko, vendar če se menja zračnica za skiro na nepravilen način, potem boste lahko poškodovali vozilo, ga opraskali in tudi preluknjali zračnico. Orodje za menjavo zračnice na e skiroju ni drago in se ga splača nabaviti, ker ga lahko uporabite tudi za menjavo zračnic na drugih kolesih.

Kje se lahko kupijo zračnice za skiro?

Zračnica za skiro je dobavljiva tako na spletnih straneh, kot v e trgovinah, tudi na servisih in prodajnih mestih e skirojev. Če ne veste, katera je prava, vprašajte izkušenega svetovalca.

Ali je bolje kupiti skiro s trdo gumo ali napihljivo zračnico?

Po izkušnjah uporabnikov lahko rečemo, da je bolje imeti napihljivo zračnico, ker je vožnja z njo bolj mehka in udobna, hkrati je lažje premagati višje ovire na poti, kot s trdo gumo.

Ali je možno zračnico za skiro zakrpati?

Zračnice za skiro ni potrebno krpati, če kupite tako zračnico, ki ima polnilo. To pomeni, da vsebuje mleko, ki je neke vrste lepilo, katero samo zalepi luknjice v zračnici od znotraj, če se predre.

Kako lahko napolnim zračnico, če spusti?

Vsaka zračnica lahko sčasoma spusti, zato jo je treba redno preverjati enkrat mesečno, koliko ima še tlaka. To storite lahko na bencinski črpalki ali s pomočjo posebnih tlačilk z merilcem tlaka in pravim nastavkom za ventil in jo tudi napolnite po potrebi.