Rezervni deli za električni skiro

Ja, tudi vam se lahko zgodi, da vaš električni skiro kar naenkrat ne deluje pravilno. Bili ste pripravljeni na prijetno in osvežilno vožnjo, a nenadoma ugotovili, da motor nekako ne zveni kot ponavadi. Kaj pa zdaj? Svoj električni skiro bi vsekakor morali redno vzdrževati in na določena obdobja poskrbeti tudi za celostno servisiranje. Na splošno so električni skiroji sicer vzdržljivi in izdelani tako, da dolgo zdržijo, a ne pozabimo, da lahko z njimi dosegamo tudi večje hitrosti in, da to prinaša tudi večjo nevarnost.

Tako kot vsa druga vozila imajo tudi električni skiroji dele in sestavne dele, ki so občutljivi na obrabo in poškodbe. Škoda lahko nastane zaradi prekomerne uporabe, prekomernega polnjenja ter stresa zaradi ekstremnih voznih dejavnosti, ki povzročajo različne okvare ali pa celo taljenje različnih delov električnih skirojev in posledično potrebo po rezervnih delih.

  • Nadomestni rezervni deli
    Nadomestni rezervni deli za električno skiro so lahko enako kakovostni kot originalni in so cenejši.
  • Originalni rezervni deli
    Originalni rezervni deli za električno skiro se obvezno uporabijo, dokler je skiro v garanciji, nato je določitev vaša.
  • Garancija na rezervne dele
    Garancija na rezervne dele mora biti v vsakem primeru ali so originalni ali ne, če ste jih kupili legalno.
Rezervni deli, ki se jih pri električnem skiroju menja
Rezervni deli skiroja in njihova menjava

Deli električnega skiroja so zelo enostavni in za menjavo potrebujemo le malo napora in znanja. Skiro je vseeno najpametneje servisirati pri pooblaščenih serviserjih. Ko kupujete električni skiro je dobro, da ste res pozorni na znamko in si s pravilno odločitvijo zagotovite dolgoletno uporabo brez večjih težav. V kolikor pride do menjave rezervnih delov, pa so deli električnega skiroja po skupinah:

Kdaj uporabiti nadomestne rezervne dele?

Nadomestni rezervni deli za električno skiro so tisti, ki jih ne proizvaja proizvajalec električnega skiroja, ampak nekdo drugo podjetje, vendar so ti deli kompatibilni z originalnimi. Seveda ni vedno tako. Zato se je treba dobro pozanimati, ali so nadomestni rezervni deli zares tudi pravi za vaše e kolo. To pa ugotovite lahko na dva načina.

Prvi način je, da ko se kupujejo rezervni deli za električno skiro, se natančno prebere navodila, s katerimi tipi e skirojev so ti deli kompatibilni. Ponavadi se te podatke dobi na internetni strani proizvajalca ali v trgovini, na servisu ali pa s pomočjo elektronske pošte, ki jo naslovite na proizvajalca.

Nadomestni rezervni deli za električno skiro so bistveno cenejši in enako kakovostni, kot originalni. Pazite le, da jih ne vgradite pred potekom garancije, ker vam potem ta ne bo več veljala.

električni skiro
Uporaba rezervnih delov
Kdaj in kako se rezervni deli uporabijo
renroll-1542431160
Pokvarjen motor električnega skiroja?
Električni skiroji uporabljajo različne tipe motorjev, predvsem elektromotorje. Ti so običajno vgrajeni na zadnje ali sprednje kolo, kar pa ne spremeni osnovne strukture ali zasnove skuterja. Motorji električnih skirojev so zelo enostavni za namestitev in dostop za servis in popravilo.

Prav tako lahko ob sumu na nepravilno delovanje motor preprosto ugasnete in svoje vozilo naprej vozite kot navadni skiro. Motor se namreč premika skupaj s kolesom, ne da bi vplival na gibanje.
two-scooters-home@2x
Je čas za rezervne dele?
Lahko se zgodi, da boste morda porabili veliko časa, da ugotovite, kaj se dejansko dogaja z vašim električnim skirojem in težavo lahko poskusite odpraviti sami tako, da najprej z rahlim vlečenjem žic eno za drugo preverite morebitne odklopljene ali ohlapne žice in poskusite ugotoviti, ali je kaj zgorelo ali pa je stopljeno.

To se lahko zgodi, če se tuljave pregrejejo in pride do poškodb regulatorja hitrosti zaradi kratkega stika. V tem primeru ni več kaj popravljati in morate takoj zamenjati motor skiroja z rezervnimi deli.
renroll-1542431160
Potrošni rezervni deli
Nekateri rezervni deli za električno skiro spadajo med potrošni material, kar pomeni, da se jih redno menja na določeno število kilometrov ali pa glede na čas uporabe. Mednje zagotovo spadajo prevmatike, ki se ves čas vožnje postopoma obrabljajo. Če je z njimi vse v redu, se jih menja na določeno število kilometrov, kot predpiše proizvajalec.

Če ne prevozite veliko kilometrov, se pnevmatike menjajo na 4 leta, saj postanejo preveč trde. V primeru, da bi se predrle ali kako drugače poškodovale, pa se menjajo takoj.
dekle na skiroju

Kaj storiti v primeru, če skiro ne deluje?

Če električni skiro ne deluje, najprej torej preverite motor, ker je motor vir energije. Težave lahko povzročijo pretirane vožnje ali nepravilna uporaba in polnjenja. Preverite tudi polnilnik baterij tako, da ga priključite na vir elektrike in poglejte indikator. Če indikator ne deluje pravilno, polnilnik zamenjajte in poskusite znova. V kolikor še vedno ne deluje, je potrebna menjava baterije in polnilnika.

Preverite varovalko električnega skiroja, saj se ta lahko pregreje in stopi zaradi številnih razlogov, kot sta na primer pregrevanje in prekomerno polnjenje. V kolikor ni več uporabna, jo menjajte za rezervne dele.

Če skiro ne deluje, poskusite večkrat premakniti stikalo za vklop ali stikalo med tipkama »vklop« in »izklop«. Če ugotovite, da je stikalo ohlapno oziroma ne sproži želenega učinka, to lahko kaže na težave zaradi stikala. Problem rešimo z menjavo stikala za rezervni del.

Pri električni napeljavi je lahko problem, da so se zapacali stiki in jih je treba očistiti ali so sliki slabo pritrjeni, zato električna energija ne potuje po kablih do motorja. V primeru, da so stiki na kablih v redu, je lahko problem v samih kablih, ki niso več prevodni ali so nekje natrgani ali pretrgani, kar se da popraviti. 

Voda nikakor ne sme pridreti v električni skiro, ker ni odporen na vodo. Ne smete ga oprati z vodo, niti ne sme stati na dežju.  To povzroči lahko električni udar in uniči baterijo, motor ali celoten električni sistem. Enako slabo vpliva na električni skiro nizka temperatura, ki se spusti pod 5 stopnji Celzija  in ledišče.

Pogosta vprašanja in odgovori

Če motor ne deluje, kaj lahko storim?

Najprej se prepričajte, da je stikalo za vklop vklopljeno. Nato preverite varovalko ali odklopnik in za začetek poskusite potisniti skiro v gibanje z lastno silo. V kolikor skiro ne vžge, poskusite polniti baterijo za nekaj ur in nato poskusite še enkrat. Motor tudi podrobno preglejte in preverite varovalko ter stikalo zavorne ročice. Po tem preizkusite delovanje stikala za vklop in polnilnik baterij. Smiselno je preizkusiti baterijo na delujočem skiroju in nato preizkusiti baterijo na skiroju, ki ne deluje. V kolikor skiroja še vedno ne spravimo k življenju, je potrebna menjava rezervnih delov.

Batrije skiroja prehitro izgubijo moč ali pa se ne polnijo, je poetrebna menjava?

Preden se odločite za menjavo baterije, jo poskusite polniti za 8 ur in nato ponovno preizkusite polnilnik in akumulator. Baterijo ponovno preizkusite na delujočem skiroju in tudi akumulator na skiroju, ki ne deluje. Nato preverite napetost akumulatorja in če baterije še vedno prehitro izgubljajo moč preverite, ali je skiro morda preobremenjen. Nato preverite varovalko in preglejte regulator hitrosti in seveda motor. V kolikor se zdi, da vse druge stvari delujejo normalno, je čas, da menjate baterije za rezervne dele.

Če zavore skiroja ne delujejo pravilno, je priporočljiva menjava.

Ker so zavore ene glavnih komponent za zagotavljanje varnosti, ob prvih znakih nepravilnega delovanja takoj preglejte zavorne ploščice in kako je nastavljena napetost zavornega kabla. Pomembno je res redno vzdrževati zavorni sistem in morda kak rezervni del vašega električnega skiroja menjati malo prej kot pa na drugih delih skiroja.

Kaj storiti, če pade veriga z zadnjega kolesa ali motorja?

Najprej preglejte verigo in poravnajte zobnike. Če je mogoče, kar zamenjajte verigo za rezervni del, saj boste tako delovanje vašega električnega skiroja lahko res dobro izkoristili in preprečili morebitno novo nastalo škodo zaradi nepravilno delujoče verige.

Motor teče počasi, kaj storiti z elektirčnim skirojem?

Kot pri številnih rugih težavah električnega skiroja, najprej poskusite polniti baterijo 8 ur in motro preverite s pogledom, dotikom in vonjem. V kolikor se zdi vse, kakor mora biti, preizkusite polnilnik in vrata akumulatorja. Poskusite za vsak slučaj preizkusiti motor na skiroju, ki deluje in na koncu preizkusite še napetost akumulatorja. V kolikor drugje niste zaznali težav, peljite skiro k pooblaščenem serviserju in skupaj boste ugotovili, ali je morda potrebna menjava motorja vašega električnega skiroja.